top of page

Zirnekļu tīklā sapinies astoņkājis


buvlaukums.lv

Noskatījāmies bijušās premjeres L. Straujumas interviju LNT raidījumā «900 sekundes». Kopumā pietiekami nesakarīgi, lai kārtējo reizi nepateiktu to, ko nedrīkst, bet pateiktu tik daudz, lai neizskatītos, ka cilvēks galīgi nesaprot, kur atrodas un ko dara. Un tomēr pateica. Šobrīd izraušu frāzi no konteksta, taču, noskatoties visu sižetu, kļūs skaidrs, ka tā nav vienkārša sakritība vai pārteikšanās. «Neatlaidīsi taču visus VID darbiniekus»! Tātad tomēr VISI? Principā jā, un tieši par to arī šis raksts.

Kopš skandāla Valsts Ieņēmumu Dienestā sabiedrība ir polarizējusies. Vieni saka – visi tur ir zagļi, otri (politiķus un pašus ierēdņus ieskaitot) – nav jau tik traki, vairums tur noteikti ir «godprātīgi» darbinieki un daži ne tik «godprātīgie» vienkārši met nelāgu ēnu. Par šo otro kategoriju arī gribētu padiskutēt. Tātad, aplūkosim problēmu mazliet globālāk, nekā tikai “ir vai nav vienam otram ierēdnim uzkrājumi skaidrā naudā”. Tās ir tikai sekas. Cēloņi meklējami dziļāk – pašos uzstādījumos, ar kuriem meistarīgi manipulē politiķi. Termins «godprātīgums» ir tas, kurš tiek savā būtībā izkropļots. Var jau būt, ka ir darbinieki, kuri tiešām nekad mūžā nav paņēmuši pat konfekšu kasti, taču vai tas automātiski nozīmē, ka minētais ierēdnis ir «godprātīgs»? Tieši tā šo pasniedz ierēdniecības kvēlākie aizstāvji. Taču tas nebūt tā nav. Šie potenciāli godīgie ierēdņi plecu pie pleca darbojas ar korumpantiem. Un neko neredz? Vai tiešām kāds tam tic? Ja redz, bet neko nedara, vai šādu ierēdni drīkst saukt par «godprātīgu»? Kādēļ acgarni.com neko nav dzirdējis, par ierēdņiem kuri aizietu uz KNAB un izteiktu aizdomas, ka kāds viņa kolēģis nav godprātīgs? Mēs gan nedarbojamies KNAB, bet, ja tas pat notiek, tad pats KNAB to veiksmīgi apslāpē jau saknē. Reiz zvanījām uz viņu informatīvo tālruni un izteicām bažas par kāda ierēdņa iespējamu negodprātību. Atbilde bija kā auksta duša. Ja acgarni.com nevarot pateikt, konkrēti kurš, kuram, par ko, kad un cik ir iedevis, viņiem neesot pamata ierosināt pat pārbaudi. Pēc sarunas mums radās jautājums, kuram tad īsti ir jānodarbojas ar izmeklēšanu? Mums kā trauksmes cēlājiem vai KNAB kā izmeklēšanas iestādei?

Tātad acgarni.com secinājums ir – Straujumas kundze intervijā neko nav samelojusies. Visi VID ierēdņi ir, mazākais, «negodprātīgi», ja ne krimināli sodāmi. Pie tam, traktējot pēc krimināllikuma, šis ir noziegums grupā, tātad arī sodiem būtu jābūt ievērojami lielākiem nekā tad, ja viens priekšnieks izlemtu paslīdēt un ļauties kārdinājumam.

Taču šim rakstam nebūtu nekādas jēgas, ja netiktu vismaz iezīmēts potenciālais problēmas risinājums. Mēs to saskatām reālās tiesas prāvās ar pavisam reāliem cietumsodiem un mantas konfiskācijām minētajiem organizētās noziedzības grupējumiem. Nedomājam, ka ir tā, ka viss VID ir viens liels organizētās noziedzības grupējums. Tas noteikti sastāv no atsevišķām organizētām grupiņām, šūnām. Reāli iesēdinot vienu, pārējās pierausies un sāks baidīties. Otrā paraugprāva jau liktu šiem darboņiem nopietni sabīties, rastos savstarpēja neuzticēšanās un likumsakarīgi – šādas grupiņas pārstātu eksistēt.

Taču vai mēs (Latvijas Valsts) maz esam spējīgi noorganizēt šādu lietu reālu izmeklēšanu un izskatīšanu tiesās? Diemžēl, pašeiz neesam. Jo tieši šāds pats zirnekļtīkls ir arī iekšlietu/tieslietu sistēmā.

Tieši šī iemesla dēļ arī gribam izteikt savu subjektīvo viedokli. Lielākā problēmas daļa ir tieši iekšlietu un tieslietu sistēmās. Ja tās ir nefunkcionējošas (kā tas diemžēl ir pašreiz), tad jebkurā jomā var zelt un plaukt korupcija. Finansisti zags naudu, jo zinās, ka netiks sodīti, sevišķi, ja padalīsies. Jautājums ir tikai, kurā stadijā kurš šo vienkāršo patiesību saprot, – ja saproti jau izmeklēšanas stadijā – būs lētāk, ja vēlāk – attiecīgi dārgāk. Ceļu meistari zags bruģi, būvnieki – būvmateriālus, ārsti – medikamentus. Katram, kā saka, pēc nopelniem, bet viss kopumā – viens liels zirnekļtīkls. Astoņkājis tāds mīlīgs zvēriņš vien ir, ja sāc apjēgt patieso situāciju Latvijā.

Visbeidzot, gribētu atgādināt, ka tieši drošība ir viens no A.Maslova Vajadzību piramīdas pamata pakāpieniem un vismaz pašreiz Latvijā drošības nav. Un atkal būsim kategoriski – nevis tā ir un funkcionē vāji, bet tās gluži vienkārši nav.

 

Autors: acgarni.com

Avots (no astotās minūtes): tvplay.skaties.lv

 


Related Posts

See All
Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page