top of page

Pelēkā: VID NEKO NEzina


delfi.lv

Kaut kas jau bija jāpasaka. Ķeksītim. Ziņa par neko un kārtējie draudi. Vienīgās asociācijas, kuras rodas mums pēc kārtējo VID (Valsts Ieņēmumu Dienests) atrunu noklausīšanās. Interesanti, kā VID analītiķi ir izskaitļojuši šos 200 tūkstošus darbinieku, kuri saņem algas aploksnēs. Analītiskie argumenti, kuri tiek piesaukti šķiet pat smieklīgi. Pirmspensijas vecuma cilvēki un sievietes. Droši vien bija nepieciešams vesels analītiskais dienests, kurš neiedomājamās radošajās mokās beidzot izspieda vismaz kaut ko. Kaut ko, kas skaidrs ir katram loģiski domājošam cilvēkam. Arī 17% mikrouzņēmumu maksājot algas aploksnēs. VID analītiķi šķiet nesaprot tikai vienu. Privātajā biznesā ir tā, ka algas tiek maksātas tad, ja ir no kā tās samaksāt. Daudzi mikrouzņēmēji darbojas sezonālajā biznesā. Un, kad nav sezona, tad gluži vienkārši nav ko maksāt. Tādēļ arī nemaksā neko. Bet VID analītiķi noteikti uzreiz visus šos uzņēmējus ieraksta negodprātīgo uzņēmēju sarakstā.

 

''VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā sacīja, ka dienests zina nelegālo algu maksātājus un plāno pret viņiem vērsties – sūtot vēstules un braucot "ciemos", VID aicinās šādus uzņēmumus "laboties" un maksāt visus nodokļus par saviem darbiniekiem.''

 

Varbūt laboties vajadzētu ne tik daudz uzņēmējiem, bet gan pašam VID un citām Valsts struktūrām, lai uzņēmēji un paši darbinieki nebūtu spiesti meklēt ceļus kā nesamaksāt, bet gan paši rautin rautos tos maksāt? Var'but nevajadzētu braukt ciemos. Ciemos parasti brauc tad, kad tiec uzaicināts. Pretējā gadījumā runa jau ir par neaicinātu viesi, kas nav gluži viens un tas pats. Aplokšņu algas tiek uzskatītas par gandrīz lielāko ļaunumu. Taču varbūt pašam VID būtu jāpievērš vairāk uzmanības pašu darbinieku braukšanai ciemos ar dienesta auto pašiem pie saviem dzīvesbiedriem uz mājām? Vai tā arī nav savā ziņā alga aploksnē? Tikai legāla? Cita acī skabargu redz, savā baļķi neredz.

Tā vietā VID amatpersona jau kārtējo reizi piedraud, ka nu tik sodīs un nu tik būs. Panāciet no sākuma kaut vai to, ka jums kāds uzticas. Un tad kā uz burvju mājienu paši iedzīvotāji sāks maksāt šos nodokļus. Panāciet, ka valdība pirms katra budžeta pieņemšanas nemaina nodokļu sistēmu un paši uzņēmēji centīsies rast veidu, kā nemaksāt algas aploksnēs. Tā vietā jūs kārtējo reizi draudat. Šādā veidā neko panākt neizdosies. Nekad nav izdevies un neizdosies arī jums.

 

Autors: acgarni.com

Avots: lsm.lv

 

Related Posts

See All
Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page