top of page

VID-iotu piecīši?


delfi.lv

Piecus Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes un Muitas pārvaldes ierēdņus paredzēts prēmēt par tiešas darbības rezultātā atklātiem un novērstiem noziedzīgiem nodarījumiem, sacīja VID Sabiedrisko attiecību daļā. Vai tad par tiešu darbību viņiem jau nemaksā algas?

Nākamnedēļ, 5.decembrī, valdība lems par 57 670 eiro piešķiršanu šim mērķim, liecina Ministru kabineta sēdes darba kārtība. Vairāk par 11 tūkstošiem EUR uz degunu! Interesanti cik šie veiksminieki aiz labas sirds noziedos varas partijām, kuras lems par šīm prēmijām? Vai atdos skaidrā un pa kluso? Kā to paveikt - gan jau viņi zina ļoti labi!

VID skaidroja, ka, atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma pārejas noteikumos noteiktajam VID Muitas policijas pārvaldes un Muitas pārvaldes pieciem ierēdņiem atbilstoši ieguldījumam ir paredzēts izmaksāt prēmiju no sešu līdz desmit mēnešalgu (kopā 57 670 eiro) apmērā, ko VID ierosina piešķirt no budžeta programmā "Valsts ieņēmumu un muitas politikas nodrošināšana" 2017.gadam atlīdzībai paredzētajiem līdzekļiem. Vairāk jau izlkausās pēc ierastās gada noslēguma prēmiju ballītes valsts struktūrās. Jāizmaksā līdz gada beigām, lai nepazūd. Acīmredzot, visu gadu ''tiešu darbību ar rezultātiem'' VID-iotu darboņu izpildījumā nav bijis. Tad nu uz gada beigām piepūta vaigus un ''padarbojās''!

VID ierēdņus paredzēts prēmēt par tiešas darbības rezultātā atklātiem un novērstiem noziedzīgiem nodarījumiem, norādīja VID.

2016.gada oktobrī starptautiskas operācijas ietvaros VID Muitas policijas pārvaldes ierēdņi un Muitas pārvaldes ierēdne ar dienesta darba suni (to arī jāprēmē!) uz Latvijas-Lietuvas robežas, veicot muitas kontroli, kravas automašīnā "Nissan" un tās pavadošajā vieglajā auto "Ford" atrada paslēptu narkotisko vielu - hašišu. Ja jau starptautiska, tad skaidrs, ka kaut ko bija jāatrod. Citādi ārvalstu kolēģi nesaprastu. Ir dzirdēts, ka ierastā prakse esot ''neko neatrast'' un ''prēmiju'' saņemt uz vietas no pašiem likumpārkāpējiem. Kopējais abos transporta līdzekļos atklātā hašiša daudzums ir 203,85716 kilogrami (Kā to var dabūt gatavu? Precizitāte līdz 0.00001 kg! Kā?!?), no kura var pagatavot līdz 400 000 narkotiku devas un tā vērtība nelegālajā tirgū var pārsniegt divus miljonus eiro. Vēlreiz atkārtojam - viņu tiešais darbs ir tas par ko viņi saņem šīs prēmijas. Reizi gadā pirms Ziemassvētkiem!

2017.gada 28.aprīlī kriminālprocess pret abām aizdomās turētajām personām tika nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai Bauskas rajona prokuratūrai pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrās daļas par hašiša kontrabandu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās.

2017.gada februārī Muitas policijas pārvaldes ierēdņi, pakļaujot muitas kontrolei vairākas no Kenijas sūtītas kravas, kas Latvijā bija ievestas ar avioreisiem no Turcijas, atklāja augu izcelsmes vielu, kura pēc Muitas laboratorijas eksperta atzinuma izrādījās sevišķi bīstams, aizliegts augu valsts produkts ar psihotropu iedarbību "catha edulis" jeb "khat". No iegūtā daudzuma - 700 kilogramiem - var iegūt līdz 700 000 narkotiku devas un tā vērtība nelegālajā tirgū var pārsniegt 500 000 eiro. Skaisti. Bet, jau atkal - tas ir viņu darbs. Labi, piekrītam, prēmiju varēja izrakstīt, bet ne jau tik grandiozu. Kamēr visa pārējā valsts knapi savelk galus kopā, VID-iotiem un citām iestādēm sākušās dzīres mēra laikā!

Par minēto faktu Muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrās daļas par iespējamu psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai lielos apmēros.

Rakstā minēti tikai divi ''varoņeposi'', kuros VID-ioti, patiesībā pildot savus tiešos dienesta pienākumus, ir kaut ko izdarījuši. Beidzot! Viens no šiem kriminālprocesiem vēl nemaz nav nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kas nozīmē, ka rezultāts vēl nav pat sasniegts, bet kosmiskas prēmijas jau izrakstītas. Un ko varonīgu paveikuši pārējie trīs no šiem ''VID-iotu piecīšiem''? Tauta grib zināt! acgarni.com atceras vēl dažus gadījumus, par kuriem pienāktos līdzīgas prēmijas. Taču par šiem gadījumiem nez kādēļ nevienu neprēmē. Vai tas nozīmētu, ka tā bija tikai publiska VID-iotu izrādīšanās, lai novērstu sabiedrības uzmanību no citām nejēdzībām, kuras notika un joprojām notiek iestādē? Kā piemēram ar vērienīgo kokaīna kravu no Paragvajas? Jeb šī lieta ir izgāzusies? Jeb prēmijas jau saņemtas skaidrā naudā?

 

Autors: acgarni.com

Avots: jauns.lv

 

Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page