top of page

Provokatīvs raksts autovadītājiem, jeb pārdomas ''ko darīt"?


Ļoti daudzi no mums izmanto Latvijas valsts un pašvaldības ceļus, ikdienā pārvietojoties ar autotransportu. Katru gadu autovadītāji saviem dzels rumakiem veic obligāto tehnisko apskati, maksā gan par to, gan transporta ekspluotācijas nodokli. Savukārt TA meistari izsniedz atļaujas piedalīties satiksmē, vai arī liedz to darīt. Cik atbilstošas un pareizas ir šīs TA - par to kādu citu reizi, jo tas ir atsevišķs temats, un noteikti nepatiks CSDD, un tās apakškompānijai, kas šo TA nodrošina un veic.

Šoreiz par transportu un par ceļiem.

Tātad, gatavojoties kārtējai TA, mēs veicam sava dzels rumaka pārbaudi un remontu. Pamatā vienmēr ir viena un tā pati sāpe - ritošā daļa un piekare, kā arī izrūsējušie sliekšņi un arkas. Ja runa iet par sliekšņiem un arkām, tad pēc ziemas, kad daudzas pašvaldības ir izdomājušas ''iesālīt ceļus'', ar garantiju šie auto mezgli (pat cinkotie) ir uzsākuši nevienlīdzīgu cīņu ar koroziju, un tikai auto īpašnieka atbalsts un laba meistara (metinātāja) kopdarbs, palīdz uzveikt līdz nākamajai ziemai ''rudo sāpi'', neaizmirstot meistaram samaksāt.

Tomēr vēl interesantāk ir ar piekari un ritošo... Kā mēs visi ļoti labi zinām, tad katrai auto detaļai, kā to nosaka ES direktīvas un LR likumdošana, ir divu gadu garantija, ar nosacījumu, ka konkrētā detaļa tiek pareizi ekspluotēta. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka nomainītajai detaļai būtu jākalpo vismaz divus gadus, ja to pareizi lieto. Pareiza lietošana savukārt nozīmē, ka jebkurš hečbeks, sedans u.t.t., tiek ekspluotēts pa asfaltētiem ceļiem, vai līdzeniem grants ceļiem, kas nerada attiecīgajai detaļai palielinātu, vai pat neatbilstošu slodzi. Savukārt 4x4 atomašīnām ir mazāki ierobežojumi uz ceļu kvalitāti.

Bet... Cik ir tādu autovadītāju, kas katru gadu pirms kārtējās TA, kārtējo reizi nemaina stūres pirkstus, reaktīvo sviru gumijas bukses, amartizātoru bukses, atsperes, utt.? Noteikti pamaz... Bet... Konkrētajai rezerves daļai taču jākalpo VISMAZ (!!!), ja ne ilgāk... Un nemaz nav jāuzdod jautājums, kādēļ tā notiek. Viss ir dēļ mūsu ''ideālajiem'' ceļiem. Dēļ tiem, kuriem vienmēr katastrofāli trūkst naudas, kā arī tiem ceļiem, kuru remontiem Latvijā ir neadekvāti augstas tāmes, un katastrofāli zema remonta kvalitāte.

Tādēļ ir kāds cits jautājums - kādēļ autovadītājam ir jāmaksā par auto rezerves daļām, kurām it kā teorētiski ir garantija, bet kura nedarbojas, jo AS ''Latvijas valsts ceļi'', kā arī pašvaldības ir sagandējušas ceļus līdz līmenim, kad detaļas ekspluotācija neatbilst tai noteiktajiem standartiem?

Tagad nākamais jautājums - ko darītu Satiksmes ministrija un konkrētas pašvaldības, ja tiesas ceļā no tām piedzītu auto remonta izdevumus (atsevišķos gadījumos arī kompensāciju par negūto peļņu un piespiedu dīkstāvi), jo tieši šo iestāžu (bez)darbība, ir tieši atbildīga par to, ka auto rezerves daļas Latvijā nespēj kalpot VISMAZ (!!!) noteikto garantijas laiku.

Trešo jautājumu - kurš jurists vēlētos uzņemties šādus procesus, neuzdošu, jo tas ir tikpat bezjēdzīgs, kā auto ceļu remonts.

Jebkurā gadījumā, domāju ka daži šādi tiesas precedenti ātri atrisinātu situāciju ar līdzekļiem priekš autoceļu remonta un uzturēšanas. Tikai uz kādas nozares rēķina, tas jau ir pakārtotais jautājums.

 

Autors: acgarni.com / Māris Siliņš

 

Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page