top of page

Situācija darba tirgū tagad ir tik labvēlīga, lai LATVIJU PAMESTU PILNĪGI VISI, KAS NESTRĀDĀ VALSTS


protesti.lv

Daudzus ekspertus un politiķus nedaudz pārsteidzis, ka Latvija šobrīd kļuvusi par visstraujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā. Augam tik strauji, ka bauri - parastie šādu ātrumu vienkārši nespēj ievērot! Iekšzemes kopproduktam līdzi aug arī algas. Valsts pārvaldē noteikti! Par to var priecāties darba ņēmēji, bet uzņēmēji – satraukušies par darba tirgus uzkaršanu un iespējamo konkurētspējas zudumu. Mironi var elpināt cik gribi, tāpat neatdzīvosies!

Taču tajā pašā laikā algu kāpums kārtējo reizi aktualizē diskusiju par to, vai Latvijai plašāk jāatver durvis viesstrādniekiem. Protams! Sen nav bijis nevienas ''radošās inteliģences'' akcijas par to, ka mēs visi arī būtu darījuši tāpat!


wikipedia.org

Māris Kučinskis

Šā gada trešajā ceturksnī IKP Latvijā pieaudzis par 5,8%, kas ir krietni virs Baltijas kaimiņu iespētā. Bet budžetā naudas joprojām nav ne medicīnai, ne sociālajai jomai, ne pensijām! Ar uzņemto ātrumu esam augstajā otrajā vietā attīstīto valstu klubā OECD. Kātad! Pirmajā droši vien ir Zimbabve (mēs zinām, ka tā neietilpst OECD, bet salīdzinājumam derēs)! Priecīgs par izaugsmi ir valdības vadītājs, kurš gan spiests piekrist, ka tas saistīts ar Eiropas Savienības fondu miljardu ieplūšanu. Kurus jau regulāri nemaz nespējam apgūt. Uz papīra ir, bet paņemt nespējam!

Līdz ar ekonomiku strauji aug arī iedzīvotāju pirktspēja. Vai arī līdz ar ātro kredītu biznesa paplašināšanos? To pamanījuši pašmāju uzņēmēji, kuri ražo un pārdod kosmētiku, kas nav uzskatāma par pirmās nepieciešamības produkciju. Šeit nevarējām nenoturēties un nepameklēt, vai tiešām, kosmētika Latvijas eksportā kļuvusi par vadošo? Neko neatradām. Gada sākumā tā pat nebija sarakstos. Lūk citāds no raksta Delfi.lv, kuru Kučinska kungam derētu palasīt, pirms nākt klajā ar līdzīgiem paziņojumiem:

 

''Eksportējusi Latvija janvārī visvairāk ir koku, koka izstrādājumus un kokogles - par 156,775 miljoniem eiro (19,4% no kopējā eksporta apmēra), kas ir par 5,1% vairāk nekā iepriekšējā mēnesī un par 16,6% vairāk nekā 2016.gada janvārī, kā arī elektroierīces un elektroiekārtas - 88,772 miljonu eiro apmērā (11%), kas ir par 6,7% mazāk nekā pirms mēneša un par 2,1% mazāk nekā pirms gada.''

 

Taču straujā izaugsme atsedz vairākas ielaistas problēmas, kam būs jāpievērš uzmanība nākotnē. Atšķirībā no treknajiem gadiem šobrīd nevar runāt par nekustamā īpašuma burbuli, taču par darba tirgus pārkaršanu gan. Atradām jaunu bubli, kurš visu samaitās!

Viens no risinājumiem ir darba tirgus atvēršana imigrantiem. Premjers gan akcentē, – ja kas tāds notiktu, runa var būt tikai par augstas raudzes speciālistiem. Interesanti, kurš augstas klases speciālists gan brauks strādāt, piemēram, Latvijas medicīnā? Tā vietā valdība cer, ka atgriezīsies Latviju pametušie emigranti. Esot visi priekšnoteikumi, lai uz valsts simtgadi tas beidzot varētu notikt. Nekādu priekšnosacījumu nav! Reemigrācijas plāns ir makulatūras kaudze, pat tie, kuri mēģina atgriezties ir spiesti secināt, ka mīlestība pret šo valsti tomēr ir mazāka nekā vēlme izdzīvot. Maksismums uz ko, mūsuprāt, var cerēt Kučinska kungs ir - emigrējušie latvieši atbrauks uz simtgades salūtu, naudu patērēt, bet tad uzreiz būs atkal prom!

Cik ilgi turpināsies ekonomikas straujā izaugsme, prognozes atšķiras. Vairums ekspertu atzīst, ka vismaz līdz 2020. gadam tā noturēsies. Ekspertu vārdus studijā! Nu goda vārds! Tautai taču jāzina savi varoņi! Ja tā nopietni, tad Kučinska kungs vai nu atklāti melo, vai dzīvo kaut kādā citā Latvijā, kas mūsuprāt, tā arī ir. Un šīs valsts nosaukums ir ''Birokrātu Karaliste - Latvija''! Atgādināsim Kučinska kungam, ka burtiski pagājušajā nedēļā puse Jēkabpils aizbrauca sēnes lasīt un diez vai tik drīz atgriezīsies, jo tur alga ir ap diviem tūkstošiem EUR!

 

Autors: acgarni.com

Avots: skaties.lv

 

Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page