top of page

''Mēs jums parādīsim'', jeb ''Patiesības ministrija'' - ''Re


tvriga.com

Vakar ievērojām kādu ļoti interesantu virsrakstu vienā no ''vispatiesākajiem'' Latvijas medijiem ''«Re: Baltica» veido viltus ziņu izplatītāju melno sarakstu''. Mērķis, protams cēls un atbalstāms, jo patiešām apnicis jau lasīt Facebook laika joslā tos virsrakstus ar to, kurš lielveikals atkal sabrucis un cik cietušo un bojāgājušo tur bijis. Patiešām apnicis. Arī mēs absolūti nosodam šos klikšķu medniekus, kuri tādējādi pelna sev iztiku. Taču, jāatzīst arī tas, ka ir nerakstīts likums - ja ir pieprasījums, tad ir arī piedāvājums. Un laikam citādi vairs Latvijā iztiku nopelnītnevar... Bet acīmredzot esošie "cēlie un patiesie" lielie mediji nemaz tik cēli un patiesi nav.

''Viltus ziņu izplatītāji šobrīd arvien biežāk balansē uz likuma robežas, tā uzskata Kristīne Žilde-Krēvica, kura kopā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru ''Re: Baltica'' strādā pie projekta par viltus ziņām.''

Pilnībā piekrītam šajā citātā paustajam, taču ir jāsaprot arī tas, kādēļ vispār šādi portāli rodās un kādēļ pēc tiem ir pieprasījums. Vai nevarētu būt tā, ka šādi mūsu vienīgie ''patiesie un zinošie'' žurnālisti, mēģina nosargāt savu nespēju un nevēlēšanos sniegt patiesu un pilnu informāciju? Nevēlēšanos un nespēju godīgi darīt savu darbu, jo Latvijas lielie mēdiju ir burtiski saauguši kopā ar valdošo ''eliti-ellīti'', un ir tās būtiska sastāvdaļa?

Visvairāk bažīgus padarīja šis citāts:

''Jo ir arī tā, ka ir portāli, kuri gluži nav viltus, bet kuru informācija ir īpatnēja, varbūt pārspīlēta, bet gluži par pilnīgi melīgu šo ziņu nevar nosaukt,” noslēdz Žilde-Krēvica.''

Šeit arī parādās projekta patiesais mērķis. Mēs, tā sauktā ''patiesības ministrija'' tagad nu noteiksim tos, kuri izplata šīs ''viltus ziņas'' un kuri ne, un arī tos kuri izplata "īpatnējo informāciju"! Kuras ir pilnīgas "viltus ziņas" un kura ir tā viltīgā "īpatnējā informācija" - ko nevajag ņemt nopietni. Un arī - kuras tās patiesās, pilnās, vienīgās un normālās ziņas. Tās pirmās divas ir neērtas un nevēlamas gan mums, gan mūsu valdošajai ''elitei-ellītei'' - jo izskaidro tautai patiesi notiekošo. "Īpatnējie" izplata pilnu patieso informāciju kuru mēs, "patiesības ministrija" labākaja gadījumā neizplatām līdz galam - noklusējot būtiskas lietas, vai arī neizplatām nemaz! Bet mēs turpināsim dzīvot ''savā mazajā komforta burbulītī'' un citādi domājošos sauksim par ''viltus ziņu'' izplatītājiem un "īpatņiem", lai gan viņi nemaz tādi nav. Viņi vienkārši runā par to, par ko mēs - "viedie un zinošie" runāt negribam, vai arī pat gribot nevaram - jo mums to neļauj "no augšas". Nu piemēram - mēs nevaram runāt par to, ka vismaz 90% sabiedrības neatbalsta LGBT un visa šī balagāna popularizēšanu (nav runa par to, ka tauta būtu kategoriski pret viņiem, bet gan pret viņu propagandu), vai ka apmēram tāds pats tautas vairākums neatbalsta to ārprātu, kas notiek valsts pārvaldē, visaptverošo varas korupciju, sapuvušo iekšlietu/tieslietu sistēmu un tamlīdzīgi.

Dievs mans liecinieks - esam mēģinājuši uzrunāt Jūs gandrīz visus, taču tā vietā parasti no Jums - "patiesās" informācijas izplatītājiem saņemam dunci mugurā. Bet pamēģiniet atrast kaut vienu viltus ziņu Ačgārni portālā, parādiet mums to - neizdosies, jo uz visu ir atsauces un saites.

Esam pārliecināti, ka nenonāksim "viltus ziņu" sarakstā, tāpat esam diezgan droši, ka arī tajos ''īpatnējos'' mūs diez vai ierakstīsiet. Jo tā jau būtu mums reklāma (antireklāma arī ir reklāma!). Bet, ja kļūsim vēl populārāki, tad noteikti vērsīsieties arī pret mums. Kas gan cits mums atlika, kad redzējām, ka tieši Jūs - "objektīvie un godprātīgie" žurnālisti nevēlaties runāt par to ka Ginta Voiciša notiesāta pretlikumīgi, ka Sintiju Bāliņu patiesībā brutāli nogalināja? Klusēt un lasīt Jūsu ziņas, ka valstī viss "pa lielam" ir kārtībā? Nē, mēs veidojām paši savu portālu, jo ir lietas par kurām klusēt nedrīkst principā. Un tieši Jums - lielajiem medijiem tas būtu jāzina vislabāk.

Visbeidzot, mums būtu ieteikums - varbūt tā vietā lai stādītu ''melnos sarakstus'' vajadzēja stādīt tieši otrādi - ''balto sarakstu''? Ar tiem, kuri neģenerē šīs viltus ziņas? Ar tiem, kuriem varbūt ir atšķirīgs, bet pamatots un objektīvs skatījums uz valstī notiekošo? Ar tiem, kurus nevar ietekmēt iedodot kādu valsts pasūtījumu vai kāda ASV fonda naudiņu? Bet tas jau nebūtu izdevīgi, jo tad Jūs izreklamētu savus tiešos konkurentus, kuri nebaidās pateikt kā ir. Vai tikai visa šī pamatā nav tieši šīs bailes no veselīgas konkurences, jo paši jau vairs nespējat vai negribat radīt ne tikai kvalitatīvu un patērējamu, bet galvenais patiesu produktu? Pats lielākais paradokss ir tas ka šādi saraksti taisni pavairos lasītāju/sskatītāju interesi par šiem ziņu avotiem :) !

 

Autors: acgarni.com

Avots: lsm.lv

 

Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page