top of page

Premjers: Valsts pārvaldē pilnībā izvairīties no piemaksām gada nogalēs JĀVAR!


pictaramclub.com

Valsts pārvaldē nav iespējams pilnībā izvairīties no piemaksām gada nogalē, kad skaidrāk ir redzams piešķirto līdzekļu izlietojums, intervijā LTV raidījumā “ Rīta panorāma” atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība). Varbūt jāsāk būtu ar to, ka plānošana jāveic daudz precīzāk. Vai Kučinska kungs ir sevi apgrūtinājis ar jautājumu, kādēļ gan nav tā, ka Valsts iestādēs strādājošie čīkst par to, ka prēmiju nav, jo budžetā paredzētā nauda jau ir iztērēta? Laikam jau paši iestāžu darbinieki nečīkst, jo ir ļoti pat apmierināti ar esošo situāciju. Jo nejūtas šīs prēmijas tā pa īstam nopelnījuši?

Attiecībā uz valsts pārvaldē iecerēto reformu premjers cer uz to plānu, kāds līdz šim ir tapis. “Būs iespējas pielietot jauno atalgojuma sistēmu, respektīvi, atslēgas cilvēkiem iespējas pacelt darba samaksu, bet sešu procentu samazinājumam ir jābūt. Paskatīsimies, kā šis instruments strādā. Neesam izvēlējušies plakanisku pieeju, kurā aiztaisām acis un nogriežam līniju,” sacīja Kučinskis. Kārtējā reforma! Kārtējie uzlabojumi, bet problēma kā tāda ir palikusi un velkas līdzi jau gadu desmitiem. Un katru reizi ir jauna reforma. Plakaniska, vai šķērseniska, stāvoša vai guļoša. Problēma ir un paliek viena un tā pati!

Šajā reformā būtiska būs arī funkciju pārskatīšana, norādīja premjers, piebilstot, ka Latvijā valsts pārvaldē dokumentu aprite aizvien ir krietni lielāka nekā nepieciešams. Ko tad pārskatīs? Funkcijas, jeb dokumentu apriti? Un ko gan darīs birokrāti, bez sev tik ierastajiem, mīļajiem papīru kalniem? Par ko tad prēmijas maksāsim gada nogalēs?

Iepriekš valsts kontroliere Elita Krūmiņa kritizēja praksi, ka gada beigās valsts pārvaldes iestādēs mēdz izmaksāt brīvos līdzekļus visiem darbiniekiem, nevērtējot efektivitāti. Vispār jau ne tikai viņa! Taču Kučinskis ir skeptisks par iespēju pilnībā attiekties no šādas prakses: “Pilnībā noņemt gada nogales [piemaksas] īsti iespējams nav. Būtu vēl absurdāka situācija, ja vasarā būtu kāds apbalvots, līdzekļi izmaksāti un gada beigās nāktu uz valdību un prasītu naudu. Tāpēc rūpīgi jāseko līdzi. Varbūt izvērtējiet vispirms šo darbinieku darba efektivitāti? Vai maz ir vērti pat tās algas kuru jau saņem? Par prēmijām nemaz nerunājot. Izdariet to darbu par ko jums maksā kvalitatīvi un tad prasiet prēmijas!





Kas attiecas uz Ziemassvētku prēmijām – visiem nelielos apmēros, tas tikai motivētu cilvēkus. Ļoti jau nu tie apmēri nelieli! Nesen te pats MK vadonis akceptēja tūkstošu prēmiju piešķiršanu dažiem VIDiotiem, kuru vienīgais sasniegums bija - viņi beidzot izdarījuši to, par ko saņem algu. Un tie bija vidēji vienpadsmit tūkstoši EUR uz galviņu! Tie Jūsu izpratnē ir tie ''nelielie apmēri'' Kučinska kungs?

Cita lieta, ja summas ir lielākas, jāpiekrīt valsts kontrolierei. Jāiet ārā no plakanās pieejas un jāvērtē cilvēki, kuri labi strādājuši.” Kas tas par jaunu terminu ''plakanā pieeja''? Ļoti gudri jau nu izklausās. Mums gan vairāk tas asociējas ar plakanajām pierītēm! Zināma līdzība tācu ir Kučinska kungs, vai ne?

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 14. novembrī atbalstīja Valsts kancelejas izstrādāto valsts pārvaldes reformu plānu, kurā paredzēts triju gadu laikā samazināt valsts pārvaldē strādājošo skaitu par 6% jeb aptuveni 3500 cilvēkiem un reformēt mazās valsts iestādes. Tad jau ''pēc papīriem'' sanāk, ka mums tā valsts pārvalde tāda neliela - tikai nepilni 60 000 galvu. Tikai četri procenti (ja pieņem, ka brīnumzemē atlicis ap pusotru miljonu slaucamo govju)! Skaisti Kučinska kungs. Atskaitēs noteikti skaisti. OECD droši vien pliķē Jums uz pleca!

Ministrijas sadarbībā ar Valsts kanceleju izvērtējumus par katrā resorā strādājošo skaita samazināšanu izstrādās līdz nākamā gada marta sākumam. Savukārt valdība par štatu samazināšanu varētu lemt jau jūnijā.

Pilnībā reformu plānots pabeigt 2020. gadā. Skaisti! Tad visus tos trīs ar pusi tūkstošus vēl divus gadus marinēsim pa siltajām vietiņām. Tur taču vairāk jau paspēs pensionēties pa to laiku. Kuru Jūs mānāt Kučinska kungs?

 

Autors: acgarni.com

Avots: lsm.lv

 

Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page