top of page

Zelta tilti, gaismas pilis un dimanta helikopteri

'

ASV Valsts departaments devis Latvijai "zaļo gaismu" iegādāties no Savienoto Valstu uzņēmuma četrus helikopterus "Black Hawk", vēsta ASV militārais izdevums "Defense News". Pirmā piegāde paredzēta 2021. gadā.

Pirkuma summa aplēsta uz 200 miljoniem ASV dolāru (173 miljoniem eiro), ziņo "Defense News".''


Šī ziņa patiešām ir maigi izsakoties šokējoša. Nevajag būt nekādam matemātikas spīdeklim, lai parēķinātu, ka vienas šīs spēļmantiņas izmaksas ir vienkārši kosmiskas. Proti - vairāk nekā 43 miljoni EUR! Kas, vadoties pēc Wikipedia minētajiem skaitļiem ir ČETRAS reizes vairāk, nekā šis brīnums izmaksā pat dārgākajā komplektācijā! Wikipedia ir atrodami šādi dati: ''For example, the unit cost of the Army's UH-60L Black Hawk is $5.9 million''! Konvertējot šīs cenas pēc šodienas kursa (07.08.2018.) sanāk, ka šis helikopteris izmaksā 5,03 miljoni EUR! Bet bagātā Latvija tos pirks par vairāk kā 43 miljoniem EUR/gabalā!

Vai tiešām tas ir iespējams, ka mūsu godātā valdība ar bruņurupuču staipītāju priekšgalā mūs pat tik klaji apzog? Ir gan iespējams mīļie, ir. Lūk vēl kāda saite, kur skaidri redzams, ka ASV armijai šie lidaparāti izmaksā krietni mazākas summas. 2015. gada martā šie paši helikopteri viņiem izmaksājuši no 9,37 līdz 11 miljoniem EUR! Bet mums maksās 43 miljonus gabalā!

Var jau minēt, ka pārējo atlikušo starpību sastāda piemēram pilotu apmācības un dažādas apkopes, taču vai tas tiešām tā var būt? Vai tiešām ir iespējams, ka pērkot automašīnu paša spēkrata izmaksas ir tikai ceturtā daļa no kopējām ekspluatācijas izmaksām? Un trīs ceturtdaļas veido autoskolas izmaksas, ceļu nodoklis (par gaisa nodokli gan pēdējā laikā sāk mākt pamatotas bažas, ka drīzumā tas arī būs...) un eļļas maiņa? Tas, protams tā tēlaini izsakoties!

Vai arī varbūt tomēr ir mazliet savādāk? Vai nevarētu būt tā, ka mūsu godājamā armija nemaz nespēj sazīmēt veidus, kur tos 2% no IKP iztērēt? Un vai nevarētu būt tā, ka savas tuklās roķeles uz vismaz 100 miljoniem EUR apsildīs daudzi Latvijas vadoņi? Vispār jau sanāk vismaz 130 miljoni, bet ok - ņemsim ar rezervi. Un, vai nevarētu būt tā, ka esošā koalīcija jau ir sapratusi, ka vairs pie varas netiks un nolēmusi vēl pēdējo reizi tā kārtīgi pakampt? Lai četros trimdas gados izsūtījumā no mīļotās ēkas ar siltajiem un mīkstajiem krēsliem Jēkaba ielā, spētu ar uzkrāto tauku slāni kaut kā izdzīvot? Pēc tam, gan jau centīsies tikt atpakaļ un gan jau kāds arī tiks. Vai nevarētu būt tā, ka šādi tiek veidots priekšvēlēšanu budžets piemēram ZZS, kuras pārstāvis šo afēru izvērš? Variantu ir daudz, ļoti daudz. Un vēl jau nedrīkstam aizmirst - ASV Valsts departamentā noteikti ir zināms, cik izmaksā šie helikopteri. Tātad sanāk ka roķeles apsilda arī tur? Negribētos gan tam ticēt. Viens nu gan ir skaidrs - šī viennozīmīgi ir ne mazāk vērienīga zādzība, kā OIK, "zelta tilts", un citas valdības "super" shēmas. Un tas viss atkal no mūsu kabatām. Piesedzoties ar saukli ''krievi nāk'' tiek zagts! Savukārt tas ka "krievi" tiešām var atnākt nevienu īpaši neuztrauc. Rīgā jau ir atnākuši. Laikam tomēr savējie...

Mēs nebūt nesakām, ka aizsardzībai nav jāvelta finansējums un resursi. Ja gribi mieru - gatavojies karam. Bet ir taču jābūt vismaz kaut kādām veselā saprāta paliekām. Kāds paziņa, kurš reiz bija saistīts ar tā sauktajiem ''Karaliskajiem gaisa spēkiem'', kā paši jokojot tos dēvēja viņi, reiz teica: "Mums vispār ir pati draudīgākā armija pasaulē. Mums ir slepenais ierocis, ar kuru mēs varam sakaut jebkuru pretinieku. Saucās ''kukuruzņiks'', jo tas lido tik zemu un tik lēni, ka viņu nepamana neviens ienaidnieka modernais radars!". Nesakām, ka ir jāpaliek pie ''kukuruzņikiem'', bet tomēr - ne jau N reizes sadārdzinātiem Black Hawk helikopteriem... Turklāt var jau mūsu pieticīgajām vajadzībām iepirkt daudz lielāku skaitu lietotu helikopteru, kas visdrīzāk maksātu tikai daļu no jauna cenas. Ja teiksim viens lietots maksātu kaut vai 2.5 miljonus - varētu nopirkt gandrīz 70 helikopterus, un tas jau būtu kas nopietni vērā ņemams spēks pat Krievijai.

 

Autors: acgarni.com

Avots: Delfi.lv

 

Citi lasa arī šo
PayPal ButtonPayPal Button
bottom of page